fbpx Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=nCa_0dIMq6k

Tips van Eet Mee

voor een etentje met vluchtelingen

Ga je voor het eerst eten bij mensen met een vluchtelingachtergrond? Of ontvang je hen voor het eerst als gast aan je eettafel? En wil je je goed voorbereiden? Lees dan even onze tips.

Op bezoek gaan

  • Als gast je schoenen bij binnenkomst aanhouden of uittrekken? Om er zeker van te zijn, kun je aan je gastvrouw of -heer vragen of deze het prettig vindt dat je je schoenen uittrekt.
  • Sommige mensen met een vluchtelingachtergrond vinden het niet prettig om iemand van de andere sekse een hand te geven. Voel je in dat geval niet persoonlijk afgewezen. Vaak leggen ze in dat geval als groet hun hand op hun hart. Jij zou dat gebaar dan eventueel ook kunnen maken.
  • Het is leuk om iets kleins mee te brengen als je te gast bent. Dat hoeft niet veel geld en moeite te kosten. Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen of iets voor na het eten, zoals chocolaatjes. Maar ook een mooie tekening, als je kunstenaar bent, of een lied zingen, als je graag zingt, zijn mogelijkheden. Je kunt ook bij het eerste contact voorstellen om het toetje mee te nemen (helemaal als je van koken houdt!).
  • Mensen met een vluchtelingachtergrond hebben vaak weinig te besteden. Verwacht geen cadeautjes. Sommigen vinden het leuk om iets te eten mee te brengen wat ze zelf gemaakt hebben.

Eten en praten (gasten en eetadres)

  • Probeer een goede mix te maken van vragen stellen en iets over jezelf vertellen. Wil je iets weten van je vluchteling-tafelgenoten, bijvoorbeeld over hun werk en hobby’s voordat ze naar Nederland kwamen, hoe lang ze al in Nederland en in Utrecht wonen en waar ze nu mee bezig zijn? Dan kun je daarnaar vragen, dat is geen probleem. Ze vinden het juist leuk. Vraag liever niet naar verhalen over de vlucht die ze hebben ondernomen of over de situatie in het land van herkomst. Het kan pijnlijke herinneringen oprakelen. Als ze er geen moeite mee hebben, beginnen ze er zelf wel over. Probeer ook dan respectvol en terughoudend te reageren. Vaak vinden de vluchtelingen dat Nederlanders heel veel vragen stellen, soms ervaren ze dat ook als nieuwsgierigheid. Probeer dit dus te doseren en af te wisselen met iets te vertellen over jezelf. Jouw hobby’s, je werk, hoe je leeft, hoe het schoolsysteem hier is, je muzieksmaak etc. Je zult merken dat ze daar uit zichzelf niet veel naar vragen. Als het gesprek niet wil vlotten kun je ook nog foto’s kijken, een spelletje doen (schaken en dammen zijn universeel) of elkaars muzieksmaak beluisteren (via Youtube).
  • Heb je bepaalde gebruiken, zoals bidden voor het eten? Meld het even, dan kan je tafelgenoot daar rekening mee houden. Vraag omgekeerd ook of zij bepaalde gebruiken hebben, waar jij rekening mee kunt houden.
  • De mogelijkheid bestaat dat ze je eten niet zo lekker zullen vinden of weinig zullen eten omdat ze bang zijn dat het niet halal is, ook als je je best hebt gedaan om juist volgens hun eettradities te koken. Vat het niet persoonlijk op, ze waarderen je gebaar dat je hen hebt uitgenodigd in elk geval heel erg. Halal koken is heel belangrijk. Lukt dat niet omdat er geen islamitische slager in de buurt is of is het moeilijk? Overleg dan met je gasten, misschien kun je samen koken of stel voor om iets vegetarisch of met vis te maken.
  • In veel culturen is het gebruikelijk dat men een aantal keren beleefd weigert voordat men een drankje of een hapje accepteert. Bied alles dus voor de zekerheid een aantal keren aan. En kijk er niet van op dat een eetadres blijft aandringen als je iets geweigerd hebt. Heb je genoeg of krijg je iets van je eetadres wat je niet eet of drinkt? Je kunt dan beleefd blijven weigeren.
  • Veel mensen met een vluchtelingachtergrond zullen het etentje zien als een kans om de Nederlandse taal te oefenen. Ze zullen het leuk vinden als je hen daarbij helpt. Als communiceren lastig is, omdat je geen taal gemeenschappelijk hebt, is de app Google Translate een aardig hulpmiddel. Niet altijd met de juiste vertaling maar probeer dat met humor te benaderen. Je kunt vooraf afspreken wat de voertaal wordt van het gesprek.
  • Wil de gastheer of -vrouw een foto of filmpje maken en vind je dat niet prettig, dan kun je dat aangeven. Vraag ook altijd even waar het voor gebruikt zal worden. Soms wordt het gepost op de facebookpagina van Eet Mee om te laten zien hoe leuk het was. Wil jij een foto of filmpje maken, vraag dit dan ook van tevoren en accepteer het als mensen nee zeggen.
  • Als er kinderen meekomen en je hebt zelf geen kinderen, is het leuk om wat speelgoed en kleurplaten klaar te leggen, zodat ze iets te doen hebben.
  • Kijk bij de Eet Mee match-informatie over je tafelgenoten of ze het leuk vinden om samen te koken. Dat is vaak erg leuk. Je kunt dan vooraf bespreken wat er gekookt gaat worden, afspreken om samen al boodschappen te doen en om samen te koken. Het is een goede ijsbreker!
  • Realiseer je dat mensen met een vluchtelingachtergrond een contact soms al snel als vriendschap zien, terwijl dat voor Nederlanders niet het geval is.

 Achteraf

  • Als het klikt is het leuk om af te spreken om contact te houden. Als je elkaars telefoonnummers of facebookcontact hebt, kun je ook vaker afspreken. Het is beleefd om het eetadres na afloop nog te bedanken of je gasten nog even te zeggen dat je het leuk vond. Misschien kun je je gastvrouw en/of -heer eens uitnodigen voor een etentje bij jou thuis/word je een keer bij je gasten uitgenodigd. Veel mensen met een vluchtelingachtergrond hebben weinig contacten met Nederlanders, dus voor hen zijn dit waardevolle contacten. Ook al blijft het bij één etentje, realiseer je dat het voor iedereen toch een waardevolle, horizon verbredende ontmoeting is geweest. En kom je elkaar na het etentje ergens tegen, maak dan even een praatje, zodat ze zich steeds meer thuis gaan voelen in de plaats.